Werken als fysiotherapeut in Zwitserland

Hier vind je alles wat je als fysiotherapeut moet weten over het werken in Zwitserland en hoe wij je kunnen helpen om daar aan de slag te gaan. Zwitserland is een land dat bekend staat om zijn prachtige landschappen, uitstekende levensstandaard en sterke economie. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer fysiotherapeuten ervoor kiezen om in Zwitserland te werken. Als je geïnteresseerd bent in het werken in Zwitserland, dan ben je hier op de juiste plek. Wij helpen je graag bij het vinden van de beste mogelijkheden en begeleiden je gedurende het hele proces. Lees verder om meer te weten te komen over werken als fysiotherapeut in Zwitserland en hoe wij je daarbij kunnen ondersteunen.

Berg in Zwitserland

Maak kennis met Zwitserland

Zwitserland grenst aan Duitsland, Frankrijk, Italië, Liechtenstein en Oostenrijk. Het land staat onder andere bekend door de Alpen en is daarmee een ultieme wintersport locatie. Ben jij een wintersportliefhebber? Dan is dit de plek om naartoe te gaan! In de zomer verandert het Zwitsers landschap in een sprookjesachtige verschijning. Van wandelen in bergen tot avonturistische mountainbiketochten, het kan allemaal wanneer jij gaat wonen en werken in Zwitserland!

De Zwitsers houden hun tradities in stand. De bekendste traditie is natuurlijk de jodel. Jodelen is in het verleden gebruikt om in bergachtige gebieden grote afstanden te overbruggen. Tegenwoordig houden de Zwitsers er nog steeds van. Daarnaast kom je nog vele andere tradities tegen zoals vendelzwaaien, Alpenhoornblazen en  worstelen. Al deze tradities vormen het hart van het land en mogen zeker niet op je bucketlist ontbreken. Naast al deze tradities zit je in je nieuwe woonplaats niet vaak stil. Er zijn ontzettend veel leuke sporten te ontdekken. Je kunt in de zomer wandelen, paardijden, kanoen, zeilen, paragliden, windsurfen, bergklimmen en waterskien. In de winter kan je jezelf vermaken met onder andere skiën, snowboarden, sleeën, langlaufen, schaatsen, ijsstokschieten en curling.

Naast de bergen en sporten is het ook harstikke leuk om alle bruisende steden te ondekken. Denk hierbij aan steden zoals Zürich, Genève, Bern of Lugano. Er valt nog veel meer te beleven wanneer jij aan je avontuur begint! Het ideale aan Zwitserland is dat het heel centraal in Europa ligt. Je bent zo over de grens en met een paar uur reizen kun je regelmatig je familie opzoeken. Ben jij benieuwd welke vacatures er voor jou zijn?

Vier seizoenen: lente, zomer, herfst winter

Leven in Zwitserland

Als je iemand hoort zeggen ”Ik woon in Zwitserland”, denk je waarschijnlijk meteen aan besneeuwde bergtoppen. Dit is echter niet het enige wat dit prachtige land je te bieden heeft. Zwitserland heeft een imago van bergen en sneeuw, waardoor veel mensen ten onrechte denken dat het een koud land is. Het land kent maar liefst vier verschillende klimaten. Van het koude bergklimaat tot het warme zeeklimaat vlak bij Italië. Als het in jouw gebied regent ben je binnen 2 uur treinen in een heel ander klimaat. Door deze klimaten kun je in de zomer genieten van een biertje in de zon en in de winter gaan skiën in de bergen. Om je dag mooi en lekker af te sluiten mag een heerlijk diner natuurlijk niet ontbreken. Bekende lekkere Zwitserse gerechten zijn raclette, kaasfondue of rösti.

Wonen in Zwitserland

De Zwitsers zijn van alle markten thuis. Ze spreken Frans, Duits en Italiaans en hebben een groot internationale gemeenschap. Het is handig als je de Duitse taal een beetje beheerst voordat je gaat werken in Zwitserland. Je ontvangt je loon in Zwitserse franken (CHF). Maar het is handig om te weten dat je ook in euro’s kan betalen. Over het algemeen kan je voor 10 euro iets meer krijgen dan 10 Zwitserse Frank.

Een reguliere woonruimte is iets duurder dan je waarschijnlijk gewend bent. Door de hoge woonkosten is het in Zwitserland ook gebruikelijk om als startende fysio een woning te delen met één- of meerdere medehuurders om de kosten te besparen (voornamelijk in stedelijke gebieden). De meeste instellingen hebben ook personeelswoningen ter beschikking, aangezien men afhankelijk is van buitenlands personeel. De tijd die je daar kan wonen is vaak beperkt, maar je kan in ieder geval gedurende je proeftijd daar verblijven. PhysioMatch ondersteunt je in het vinden van woonruimte. Vragen over het leven in Zwitserland? Stuur ons een whatsapp bericht!

Werken in Zwitserland

Zwitserland heeft een sterke economie en is een aantrekkelijk land om te gaan werken, er is daarom een groot internationaal gemeenschap. Samen met onze bemiddelingspartner in Zwitserland zorgt PhysioMatch ervoor dat je op een ideale werkomgeving terecht komt op basis van jouw wensen. Dus wil jij graag werken met mensen die uit hetzelfde land komen, dan kan dat.

Fysiotherapeut behandeling

De Zwitsers zijn over het algemeen hardwerkende mensen, en een volledige werkweek bestaat gemiddeld uit 42 uur. Ze houden ook van pauze en vinden ze het leuk om tijdens de pauze een stukje te gaan wandelen, sporten of gezellig kletsen met collega’s. Er is geen betere plek om nieuwe mensen te ontmoeten! Werken als fysiotherapeut in Zwitserland brengt ook één groot voordeel met zich mee namelijk: geld! Je verdient al snel 2-3x zoveel als in andere Europese landen. Door dit salaris kan je bijna 2000 euro per maand overhouden om te sparen of te gebruiken voor leuke dingen!

Informatieavond – Wonen en werken in Zwitserland

Ben jij al enthousiast geworden maar wil je nog meer informatie? Wij van PhysioMatch organiseren regelmatig een online webinar over het wonen en werken in Zwitserland. In deze webinar hebben we het over wat er nou zo bijzonder is aan wonen en werken in Zwitserland? Wat kan PhysioMatch voor jou doen? En andere relevante onderwerpen. Interesse? Schrijf je dan in nu voor de eerst volgende webinar!

Bekijk de ervaringen van fysiotherapeuten in Zwitserland

Zwitserland biedt veel mogelijkheden voor fysiotherapeuten. Het is natuurlijk niet een stap die je zomaar neemt om te gaan verhuizen naar een ander land. We hebben daarom enkele fysioherapeuten in Zwitserland gevraagd iets te vertellen over:

  • Hoe ze in Zwitserland zijn ontvangen;
  • Welke zekerheden je krijgt;
  • Welke doorgroeimogelijkheden er zijn;
  • Hoe ze het avontuur, de taal en het land ervaren.

Hieronder vindt je in het kort hun verhaal. Mocht je meer willen weten mag je ons uiteraard altijd bellen, whatsappen of mailen.

Hoe ze in Zwitserland zijn ontvangen;
Welke zekerheden je krijgt;
Welke doorgroeimogelijkheden er zijn;
Hoe ze het avontuur, de taal en het land ervaren;

Sollicitatieprocedure

Het kan wat overweldigend zijn, het regelen van een baan in Zwitserland. Gelukkig valt het allemaal best mee, want wij zijn er voor je! In een aantal eenvoudige stappen helpen we je op weg naar jouw droombaan in Zwitserland.

Hieronder leggen we je uit hoe de sollicitatieprocedure er globaal uitziet, wat elke stap inhoudt en wat wij voor je doen. Heb je toch nog andere vragen? Neem gerust contact met ons op.

Stap 1: Inschrijven / Oriënteren

Stap 1: Inschrijven / Oriënteren

Mocht het je leuk lijken om in Zwitserland te werken, laat je interesse dan blijken door te appen, mailen of bellen. Ook kan je je gelijk inschrijven via de website en je CV aan ons doorsturen. Vul onze wensenlijst in en dan doen wij een kleine screening op basis van een aantal gegevens. We zullen een telefoon- of videogesprek plannen om met jou kennis te maken, meer uitleg te geven over onze werkwijze en om al je vragen te beantwoorden.

Stap 2: Gesprek

Stap 2: Gesprek

Tijdens het gesprek horen we graag meer over jouw motivatie en je ideale baan. Wij zullen jou over de verschillende stappen in jouw zoektocht en het leven in Zwitserland vertellen. Het gesprek is vooral bedoeld om kennis te maken en hoe wij jou kunnen helpen in dit traject. Als je gereageerd hebt op een vacature bespreken we die uiteraard ook.

Stap 3: Voorbereiding

Stap 3: Voorbereiding

PhysioMatch gaat je vanaf nu helpen in de voorbereidende stappen om zorgeloos dit avontuur aan te gaan. Met onze interactieve checklist begeleiden we je stap voor stap bij alle zaken die je moet regelen. Van het vinden van een baan tot het vinden van sociale contacten in de buurt. We ondersteunen je bij het hele traject, zoveel jij nodig hebt.

Stap 4: Plaatsingsproces

Stap 4: Plaatsingsproces

Aan de hand van je wensen en je profiel wordt je bij potentiële werkgevers voorgesteld om de perfecte match te maken. Wanneer de werkgever geïnteresseerd is in jouw profiel, wisselen we contactgegevens uit zodat je zelf contact kan opnemen met de werkgever. Op deze manier kunnen jullie kennismaken en kijken of het een mogelijke match is. 

Stap 5: De match

Stap 5: De match

Weet je het nog niet helemaal zeker dan is er de mogelijkheid dat PhysioMatch je een vergoeding geeft om in Zwitserland kennis te maken met de organisatie. Zo kan je een dagdeel meelopen of alvast sfeerproeven. Heb jij je ideale baan gevonden en is er een wederzijdse match? Dan kunnen we van start.


Voordelen PhysioMatch

Via ons een baan zoeken levert jou een aantal voordelen op. Onze bemiddelingspartner in Zwitserland kent zeer veel klinieken, praktijken en ziekenhuizen persoonlijk. Met dit netwerk kunnen we je sneller in contact brengen met een organisatie die echt goed bij jou past. Je hoeft dan bijvoorbeeld niet zelf op zoek te gaan naar een baan, hetgeen jou veel tijd kan besparen. Wij nemen je wensen met je door en zoeken dan een passende werkplek voor jou. Werkgevers waarmee je in contact komt hebben je CV en wensen gezien en zijn echt geïnteresseerd in jou. De kans dat je de baan krijgt is vervolgens erg groot.

Een nieuw avontuur in Zwitserland aangaan, is niet zomaar iets. Dit betekent dan ook dat het een en ander geregeld moet worden, zodat je zonder zorgen kan gaan starten. Gelukkig kunnen wij daarbij helpen. We vertellen alles wat nodig is om te gaan starten als fysiotherapeut in Zwitserland. We geven onder andere informatie over de arbeidsvoorwaarden, financiën, verzekering. Daarnaast is er een stappenplan, zodat alle zaken die geregeld moeten worden duidelijk zijn. 

Tijdens het traject zorgen wij voor een aantal zaken: 

  • Persoonlijk contact en begeleiding
  • Reiskosten- of taalcursusvergoeding
Een korte samenvatting van wat PhysioMatch doet en kan betekenen voor fysiotherapeuten – uitgelegd door onze collega Dorien

Meld je aan en kijk of Zwitserland iets voor jou is!

De één zoekt het avontuur en een permanent vakantiegevoel. De ander zoekt stabiliteit en wil meer behandelingstijd voor de patiënt met minder administratie. Ben je benieuwd of Zwitserland ook bij jou past? Meld je dan aan voor een vrijblijvend gesprek.

Fysio avontuur in Zwitserland

Meer informatie

Door deze website te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website staan op "cookies toestaan" om u de best mogelijke ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen, of wanneer u op "Accepteren" klikt, stemt u hiermee in.

Sluiten